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Interpretation 
 

Section 23. 
Clearances 

 
Rule 232 
Vertical clearances of wires, conductors, cables, and equipment aboveground, 
roadway, rail, or water surfaces 
 
Table 232-1—Vertical clearance of wires, conductors, and cables above ground, 
roadway, rail, or water surfaces 
 
(2023 Edition, page 97) 
(19 December 2022) IR597 
 
 
Question:  Is the parenthetical information included with the clearance table a Rule 
requiring all ground faults on an effectively grounded electrical distribution system to be 
cleared “promptly”? 
 
(Voltages are phase to ground for effectively grounded circuits and those other circuits where all ground faults  

are cleared by promptly de-energizing the faulted section, both initially and following subsequent breaker  
operations. See the definitions section for voltages of other systems.  

See Rules 232A, 232B1, 232C1a, and 232D4.) 

 
 
Discussion:  The parenthetical language “and those other circuits where all ground faults 
are cleared by promptly de-energizing the faulted section” has been used by an electrical 
engineer who opines that this language is a Code requirement (Rule) requiring that an 
electric utility “promptly” de-energize a downed power line on an effectively grounded 
circuit. He advocates that the language requires all ground faults on an effectively 
grounded system to be cleared promptly, and if the fault is not cleared promptly, it is a 
violation of the NESC. 
 
We believe the parenthetical language is a guide on how the voltage levels in the table are 
to be used and does not pretend to impose an NESC Rule requiring an effectively 
grounded circuit to promptly de-energize all ground faults. 
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Clarity is requested on the parenthetical language. Is it a guide on how the voltages in the 
table are defined (based on the system design/construction) or is it a NESC Rule 
requiring all ground faults on an effectively grounded circuit to be cleared promptly 
under all conditions? 
 
 
Interpretation 
 
The Interpretation Request (IR) Subcommittee has reviewed your request and developed 
the following consensus response: 
 
The parenthetical text between the title of Table 232-1 and the table does not require an 
effectively grounded circuit to be promptly de-energized when experiencing a ground 
fault. This parenthetical text provides guidance to determine which voltage classification 
to use in Table 232-1. Additionally, Section 23 covers clearances (Rule 230A) and 
contains no operating requirements such as requiring the prompt de-energization of a 
circuit. 
 


