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Interpretation 
 

Section 23. 

Clearances 
 

Rule 235C2b(1)(a) 

Clearance for wires, conductors, or cables carried on the same supporting structure — Vertical 

clearance at the support for line conductors and service drops — Additional clearances — Sag-

related clearances 

 

(2023 Edition, page 142) 

(19 December 2022) IR595 

 

 

Question:  It is unclear how to apply the Code for situations where the supply conductor and 

communication cables have the required vertical clearance at the structure, yet in the span, the 

communication cables stay in lead but the supply conductor is pulled away (and often down). 

There is longer a vertical measurement to obtain. 

 

Because there is no apparent horizontal separation requirement between supply and 

communication conductors in the span, how far apart horizontally must they be before the vertical 

clearance is no longer required? 

  

Discussion:  The Code contains horizontal clearance requirements at the structure (Rule 235B), 

and also vertical clearances at the structure (Rule 235C), then transitions to the span [Rule 

235C2b(1)(a)], then goes back to the structure with diagonal requirements (Rule 235D).  

 

There are countless situations where the supply conductor is no longer “above” the 

communication cables in the span once they leave the structure (see photo). It would seem that 

Rule 235C2b(1)(a) would not apply to these conditions since one cannot obtain a vertical 

measurement (often the surface under the respective lines is sloping as well).  

 

Safety can be achieved otherwise as prescribed in Rule 013A2b by applying Rule 012b and 

employing minimum approach distances. 
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Interpretation 

 

Thank you for your submission of this Interpretation Request. The IR Subcommittee has 

reviewed your request and developed the following consensus response based on the language of 

the 2023 NESC. 

 

Question: Since there is no apparent horizontal separation requirement between supply and 

communication conductors in the span, how far apart horizontally must supply conductors be 

from communication cables before the vertical clearance is no longer required? 

 

Answer:  

There is not a horizontal clearance specified in the 2023 NESC at the supporting structure or in 

the span between supply and communication line conductors. If supply and communication line 

conductors are attached to the same supporting structures, the vertical clearances required by Rule 

235C2b(1) apply within the span regardless if one or both line conductors are displaced due to 

transverse loads applied. 


