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Interpretation 
 
 

Section 2. 
Definitions of special terms 

 
 

supporting structure 
(2017 Edition, page 17) 
(20 April 2021) IR593 
 
 
Question:  Do the poles of a multi-pole structure need to be joined either electrically 
and/or mechanically to be considered one supporting structure? If so, are there any 
limitations as to what constitutes the mechanical or electrical connection? 
 
Discussion:  The intent of this question is to better understand when to apply clearances 
to the “Same Supporting Structure” versus clearances to “Other Supporting Structure.” 
Below is an example that describes a specific situation that captures the nature of the 
question. 
 
When designing a two-pole vertical deadend (see sketch in the example below), each pole 
is supporting its own circuit. In this case, please clarify if both poles (and their guys, if 
present) constitute one supporting structure or if they are independent supporting 
structures. If it is the former, the conductors on the left circuit need to meet “Same 
Supporting Structure” clearances to the pole and guys supporting the right circuit. If it is 
the latter, they need to meet “Other Supporting Structure” clearances to the pole and guys 
supporting the circuit on the right. This would greatly impact the spacing of the poles 
when designing such a structure. 
 
If they are considered one supporting structure (versus two independent supporting 
structures), are there any specific requirements for doing so? This distinction is not 
provided in the code definition. In the example shown below, they are joined with a pole-
to-pole guy. To be considered one supporting structure, is that required, or does it need to 
be a rigid member, or is that not required at all? Conversely if there were no mechanical 
connections, at what point would these two poles be considered independent supporting 
structures? Is it based on their proximity to one another, that the poles and guys are 
bonded (using a counterpoise for instance), or any other requirement? 
 
 
___________________________________________ 
 
National Electrical Safety Code and NESC are both registered trademarks of The Institute of Electrical and Electronics Engineers, Inc. 
The NESC is available from The Institute of Electrical and Electronics Engineers, Inc. (https://standards.ieee.org/). 
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Interpretation 
 
The NESC IR Subcommittee has reached a consensus response, which is based on the 
2017 NESC. 
 
The two questions are as follows: 
 

1. Do the poles of a multi-pole structure need to be joined either electrically and/or 
mechanically to be considered one supporting structure? 

2. If so, are there any limitations as to what constitutes the mechanical or electrical 
connection? 
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The NESC provides a definition for “supporting structure” including a note with more 
information about what may be considered a supporting structure. However, the NESC 
does not provide any specifics on what criteria is needed for multiple poles or towers to 
be considered a single supporting structure. Since it does not provide specific 
information, Rule 012C applies. 
 

Rule 012C: For all particulars not specified, but within the scope of these rules, 
as stated in Rule 011A, construction and maintenance should be done in 
accordance with accepted good practice for the given local conditions known at 
the time by those responsible for the construction or maintenance of the 
communication or supply lines and equipment. 

 
It is left to the user of the NESC to determine if multiple poles or towers are a single 
supporting structure by using accepted good practice for the local conditions. 
 
In general, in determining if multiple poles or towers are a single supporting structure, 
accepted good practice would consider the reasons and purposes behind specific NESC 
rules to select portions of the rules more applicable in specific circumstances. Rule 235 
for “Clearance for wires, conductors, or cables carried on the same supporting structure” 
expects conductor attachment points to move together when the single supporting 
structure deflects. Rule 233 for “Clearances between wires, conductors, and cables 
carried on different supporting structures” allows for conductor attachment points that 
may move in relation to each other as these separate structures deflect independently. In 
determining if multiple poles or towers are a single supporting structure, accepted good 
practice would consider which set of assumptions is more reasonably applicable in the 
particular circumstance. 
 
supporting structure. The main supporting unit (usually a pole or tower) used to support 
supply and/or communication conductors, cables, and equipment. 

NOTE: A supporting structure may consist of a single or multiple pole arrangement that 
supports supply and/or communication conductors, cables, and equipment at a line 
location. 

 


