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Interpretation 
 

Section 41. 
Supply and communications systems—Rules for employers 

 
Rule 410A3b, EXCEPTION 4 
General requirements – General 
(2017 Edition, page 278) 
(4 February 2021) IR592 
 
 
Question: The second sentence of Rule 410A3b, EXCEPTION 4  states, “Arc-rated 
equipment is necessary for the protection of the employee’s head and face and may 
consist of head protection meeting OSHA 29 CFR 1910.135 and a face shield with a 
minimum arc rating of 8 cal/cm2 if the estimated incident-energy exposure is greater than 
9 cal/cm2 and less than 13 cal/cm2 for exposures involving single-phase arcs in open air 
or greater than 5 cal/cm2 and less than 9 cal/cm2 for other exposures.” 
 
If a face shield has a rating of 12 cal/cm2, can this exception be interpreted to mean that 
exposures greater than 9 cal/cm2 and less than 17 cal/cm2 for exposures involving single-
phase arcs in open air or greater than 5 cal/cm2 and less than 13 cal/cm2 for other 
exposures? 
 
Discussion: BC Hydro is aligning our arc flash PPE requirements with the 2017 Edition 
of the NESC. We currently specify our face shields to require a minimum arc rating of  
12 cal/cm2. We are not going to allow the face shields to be used for calculated incident 
energy beyond the 12 cal/cm2 rating in any circumstance but want to ensure that we are 
correctly interpreting Rule 410A3b, EXCEPTION 4.  
 
Interpretation 
 
This response is based on the language used in Rule 410A3b of the 2017 NESC. 
 
The answer to the question concerning EXCEPTION 4 to Rule 410A3b is no. 
EXCEPTION 4 allows a face shield with a minimum arc rating of 8 cal/cm2 to be used “if 
the estimated incident energy exposure is greater than 9 cal/cm2 and less than 13 cal/cm2 
for exposures involving single phase arcs in open air or greater than 5 cal/cm2 and less 
than 9 cal/cm2 for other exposures.” For scenarios where the estimated incident energy 
exposure is outside these ranges, this part of EXCEPTION 4 cannot be used. Therefore, 
the requirements of Rule 410A3b will apply unless one of the other exceptions can be 
used. 
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However, the last sentence of EXCEPTION 4 can be used, but only for single phase 
arcs in open air. The arc rating of the protection used for the head and face “may be 4 
cal/cm2 less than the estimated incident energy.” 
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