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Interpretation 
 

Section 11. 
Protective arrangements in electric supply stations 

 
Rule 110A General requirements – Enclosure of equipment 
(2012 Edition, page 36) 
(24 May 2016) IR579 
 
 
Question: An Interpretation from the NESC is requested on the following: 
 
Are fences around solar farms required to be grounded by NESC Rules?  
  
Duke Energy owns a solar farm that was designed and built by a firm that designs and 
builds solar farms. The facilities were designed and installed per National Electrical 
Code® (NEC®) requirements.  
 
Because the utility owns the solar farm, two questions have been raised about 
requirements for grounding the fence around the solar farm per the NESC. 
 
Question 1: Because the solar farm was designed and built to NEC requirements, would the 
NESC grounding requirements apply to the fence even though it is owned by the utility? 
 
Question 2: If the NESC does apply, is it the intent of Rule 110A to require fence 
grounding when there are no exposed conductors or equipment?  
 
 
Discussion:  
 
The NESC definition of electric supply stations includes generation stations, and 
paragraph 1, generation stations, includes solar in the definition. 
 
In section 11, Rule 110A, the following rule requires fences to be grounded:  

“Metal fences, when used to enclose electric supply stations having energized 
electric conductors or equipment, shall have a height not less than 2.13 m (7 ft) 
overall and shall be grounded in accordance with Section 9.”  

Article 250-194 in the NEC (NFPA 70®, 2014 edition) has a similar rule, but it includes 
the word “exposed” electrical conductors and equipment. This is interpreted to mean no 
fence grounding is required if there are no exposed electrical conductors or equipment.  
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Interpretation 
 
This Interpretation is based on an understanding that your request (1) involves a fence 
around a utility owned solar farm (“perimeter fence”), (2) the solar panels are enclosed 
by this fence, and (3) the perimeter fence is the only fence or other means used to enclose 
the solar panels. See definition of “enclosed.” On this basis, the answer to both of your 
questions is yes. 
 
First question: The NESC grounding requirements apply to the perimeter fence around 
the solar farm. As stated in your request, solar farms are generating stations by definition. 
Accordingly, NESC requirements do apply to solar farms, including the perimeter fence. 
See Rule 011A2, which states that the NESC covers:  

“The generation…of electricity…through public and private utility systems 
that are installed and maintained under the exclusive control of utilities or their 
authorized representatives.” 

Second question: Rule 110A, which was quoted in your request, requires metal fences to 
be grounded in accordance with Section 9 “when used to enclose electric supply stations 
having energized conductors or equipment” even where there are no “exposed conductors 
or equipment.” Note that solar panels are “electric supply equipment” (see definition) and 
that Rule 110A is not limited to “exposed” items. 
 
Rule 110A also states that the grounding shall be done “in accordance with Section 9.” In 
Section 9, Rule 092E covers fence grounding, which states “Fences that are required to 
be grounded by other parts of this Code shall be designed to limit touch, step, and 
transferred voltages in accordance with industry practices.” A NOTE in the rule 
references IEEE Std 80 as one source for guidance. See also Rule 012C. While a proper 
engineering study may be used to determine the extent of required grounding, it cannot 
negate the NESC requirement to ground subject perimeter fence. 
 
Your request does not include consideration of a presumably necessary step-up 
transformer station and connection to the electrical grid. Such an installation may require 
a grounded fence and may affect the perimeter fence in question. 
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