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Interpretation 
 

Section 23. 

Clearances 
 

 

Rule 232.A. Table 1 Vertical clearance of wires above ground or rails—Basic 

clearances—Minimum vertical clearance of wires above 

ground or rails 

(1961, 6th Edition; 

Volume 12, NESC 

Archives, pages 

56-57) 

(9 December 2014) IR577a 

 

 

Question:  What is the appropriate column in Table 1 contained within Rule 232.A. 

Basic Clearances to evaluate a service drop for minimum clearance?  
 

NOTE―Perspective 1 the ”open” is implicit to service drops and they would fall into column 1 

and 2, while perspective 2 is the use of column 2. 
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The issue arises when attempting to evaluate service drop clearances for an insulated 

120 V to ground service drop at the point of attachment to the building that are above 

spaces or ways accessible to pedestrians only to the terms of the 1961 Edition. 

 

One opinion is that in the text of the heading, “Open supply line wires, arc wires and 

service drops,” the “open” carries through the entire heading “Open supply line wires,” 

“Open arc wires” and “Open service drops.” This would indicate that only open wire 

service drops fall within column 2, and that the applicable footnotes would be footnote 14 

and footnote 8. In this first opinion, an insulated service drop would fall into column 1 

under “insulated conductors supported on and cabled together with an effectively            
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grounded messenger,” and the applicable footnote would be footnote 7. This opinion 

allows for a 120 V to ground service drop at the point of attachment to the building that 

was constructed with open wire under certain conditions to have a minimum 8’ clearance,  

and for an insulated service drop under certain conditions to have a minimum clearance 

of 10 ft. 

 

A second opinion is that column 2, “Open supply line wires, arc wires and service drops” 

applies to all service drops as defined. This opinion allows for a 120 V to ground service 

drop at the point of attachment to the building under certain conditions to have a 

minimum 8 ft clearance. 

 

A complicating factor to applying either opinion to evaluating a service drop as the point 

of attachment is defined as customer equipment and subject to the National Electric 

Code, while the service drop is utility equipment and subject to the National Electric 

Safety Code. If the use of “open” is implicit in establishing clearances for insulated 

120 V to ground service drops, it is unclear how the transition between utility clearance 

requirements and customer attachment height requirements can be accommodated. 

 

 

 

Discussion:  

 

Additional Definitions and Rules 

63. Service means the conductors and equipment for delivering electric energy from the 

secondary distribution or street main, or other distribution feeder, or from the 

transformer, to the wiring system of the premises served. For overhead circuits, it 

includes the conductors from the last line pole to the service switch or fuse. The portion 

of the overhead service between the pole and building is designated as “service drop.” 

 
230. C Supply Cables 

As far as clearances are concerned, supply cable having effectively grounded continuous 

metal sheath, or insulated conductors supported on and cabled together with an 

effectively grounded messenger, of all voltages, are classified the same as guys and 

messenger. 

 

The definition contained within 63. Service would indicate that open wire or insulated 

service between the pole and building is defined as the service drop and should be 

evaluated under the middle column which contains “…service drop” This definition is 

also consistent with 1940 National Electric Code, and the application of footnote 8 (2) is 

consistent with the 1940 National Electric Code Section 2325. Point of Attachment to 

Building. 
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Rule 230.C would indicate that the first column would apply to a service or parallel aerial 

cable commonly referred to as “parlay” for structure to structure (pole to pole) vertical  

clearances. The rule references guys which run either pole to pole or to the ground which 

would be an anchor guy.  

 

The 1961 NESC Edition is being applied to service drop installations that were 

constructed pre-1961 to determine grandfathering status. If opinion 1 is accurate and an 

insulated service drop has a greater minimum clearance than an open wire service drop, 

would it be acceptable for the customer to seek relief from the expense under Rule 201A 

similar to interpretation request 195 dated June 24, 1977, since the greater clearance for 

an insulated service drop versus on open wire service drop is not securing any additional 

protection?  Further, if opinion 1 is correct, how does that comport with the allowance for 

communication equipment less than 160 V to ground having a different and more lenient 

clearance requirement than the insulated 120 V to ground service drop? 

 

 

 

Interpretation 

 

This Interpretation is limited to NESC 1961 Edition clearance requirements for service 

drops over spaces or ways accessible to pedestrians only, as detailed in Rule 232.A., 

Table 1.  Two statements in the first opinion are correct: 

 

1) The word “open” carries through the entire heading of the second column, and 

2) An insulated service drop falls in the first column. Note that this statement is 

based on the description of an insulated service drop as: “insulated conductors 

supported on and cabled together with an effectively grounded messenger.” Such 

cables are commonly referred to as “triplex” cables (120/240 single-phase for this 

interpretation) and classified as 230C3 cables in later NESC editions. 

Therefore, footnote 7 applies to triplex service drops and footnote 8 applies to open-wire 

service drops. 

 

In the heading of the Table 1 middle column (second column), “Open” applies to all of 

the three designated types of conductors:  supply line wires, arc wires and service drops.  

A semicolon would have been used after “arc wires” if the middle column was intended  

to apply to all service drops.  Rather, triplex service drops are covered in the first column 

under “insulated conductors supported on and cabled together with an effectively 

grounded messenger.” 

 

The following two comments also apply to this Interpretation Request: 

 



 

5 

Copyright © 2014 IEEE. All rights reserved. 

 

 

1) Open wire services can be either bare or covered with an insulating material.  If 

cabled to a messenger as described above (triplex cable), the service is not “open 

wire.” 

2) Regarding the question about seeking relief, the NESC does not preclude an 

appeal to the commission under the provisions of Rule 201.A. (NESC 1961 

Edition). 

See also NESC IR 577. 
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