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Interpretation 
 

Section 34. 

Cable in underground structures 

 
 

Rule 354D     Random separationSeparation less than 300 mm (12 in) 

from underground structures or other cablesSupply and communication cables or 

conductors 

(2012 Edition, pp. 253-254) 

(9 December 2013) IR573 

 

 

Question: Rule 354D states that in order for supply and communications lines to be in 

random separation (less than 12 inches from each other), the provisions of rule 354D1 are 

met along with either rule 354D2, rule 354D3, or rule 354D4. Rule 354D1e states that the 

communications cable have a continuous shield and rule 354D1g states that the 

communications cable shield be bonded to the effectively grounded supply conductor at 

intervals less than or equal to 300 m (1000 ft). 

 

If rule 354D4 (insulated neutral supply in non-metallic conduit) was employed along with 

the provisions of rule 354D1, then the communications cable shield must be bonded to 

the neutral. How would that be possible if the neutral/supply was enclosed in conduit? 

The same problem would exist if the communications cable was in conduit instead of the 

neutral/supply, or was also in conduit. 

 

If either the neutral/supply conductors, communications cable, or both were in non-

metallic conduit and less than 12 in apart, would bonding between the facilities, while in 

the underground, be necessary? 

 

Discussion: There seems to be conflicts between rule 354D1; and rule 354D2, rule 

354D3 or rule 354D4. In addition, the general concept of what variations are possible 

with parallel runs of supply conductors and communications conductors under rule 354D 

is not clear. 

 

All of the above scenarios are based on assumptions that the communications cable 

would contain metallic conductors and have adequate protection against potential 

impressed voltages/currents. 
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Interpretation 

 

This interpretation is based on the assumption that the references to “conduit” are to 

“duct” that is not part of a conduit system.  If so, section 35 applies to this request for 

interpretation.  See the section 35 title and rule 350G for application and the NOTE under 

the title for terminology. 

 

Your statements identifying the applicable rules are correct.  However, note that 

additional grounding is required (not less than eight grounds in each one mile segment of 

the random lay section, not including grounds at individual services) if the supply system 

operates at over 300 V to ground, and each phase conductor has an overall insulating 

jacket. See rule 354D3c and rule 354D4. 

 

In answer to your question, these random lay bonding/grounding rules apply not only to 

direct-buried supply/communication cables, but also to supply and/or communication 

cables in duct. If the systems are grounded at NESC-specified intervals, bonding between 

the systems as specified in rule 354D1g should not be a problem. 
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