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Interpretation 
 

 
Section 9. 

Grounding methods for electric supply and communications facilities 
 

 

Rule 094B  Grounding electrodesMade electrodes 

(2012 Edition, pages 28-30) 

(17 December 2012) IR570 

 

 

The intention is to classify our service pedestal post as a made electrode under Rule 

094B.   More specifically, the proposal is to construct the post out of a formed 1/8” 

stainless steel plate with a buried length sufficient to expose at least two square feet of the 

post’s surface to the soil below five feet in depth to meet the requirements for a plate 

ground under Rule 094B3c. 

 

Questions:  
1. Is it the intent of Rule 094B3, “Buried wire, strips or plates,” to restrict their use 

to only “in areas of high soil resistivity or shallow bedrock, or where lower 

resistance is required than attainable with driven rods”? 

 

2. Does Rule 094B1 (for “Made electrodes, 1. General - Where made electrodes are 

used, they shall, as far as practical, penetrate permanent moisture level and below 

the frostline.”) dictate that the requirements for driven rods per Rule 094B2 must 

be met unless it is impractical to meet these requirements? 

 

3. Is the term “ferrous,” as used in Rule 094B3c (“Ferrous metal electrodes shall not 

be less than 6 mm (0.25 in) in thickness….”) intended to include non-corroding, 

iron-bearing metals such as stainless steel? 

 

Discussion of Question 1:  
One opinion is that the Code expresses a preference for driven rods over other made 

electrodes. The language at issue is the opening to Rule 094B3 which reads, “In areas of 

high soil resistivity or shallow bedrock, or where lower resistance is required than 

attainable with driven rods, one or more of the following electrodes may be more useful.”  
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It is suggested that this language means the use of buried plates, strips, or wires as ground 

electrodes may only be  considered when one  of the  listed conditions is present where  

high soil resistivity is encountered, where shallow bedrock is present, or where 

drivenrods provide more resistance than needed. It is further suggested that Rule 094 

generally is organized in preference order; that each Rule may be applied only if the next 

preceding Rule cannot be. 

 

A different opinion is that the quoted language is not mandatory; that is, it does not set 

any requirement or recommendation one way or the other, but instead is meant to call the 

engineer’s attention to conditions in which the listed grounding methods might be more 

appropriate than a driven rod. Furthermore, there does not seem to be any technical 

reason why a ground rod should be preferred over a plate, strip or wire, provided that 

they are each designed and installed to provide equivalent ground resistance and current 

capacity. 

 

Discussion of Question 2: 

One opinion is that unless conditions exist where using a driven rod is impractical, a 

driven rod must be used for making a made electrode.  Another opinion is that one can 

use any of the types of made electrodes listed in Rule 094B, even where a driven rod is 

practical. 

 

Discussion of Question 3: 

One opinion is that the proposed post, being manufactured from stainless steel, falls into 

the category of ferrous metals for Rule 094B3c, for which a minimum thickness of 6 mm 

is required. “Ferrous,” it is argued, is defined to mean “iron bearing,” and because 

stainless steel is an alloy of iron and other materials, it is therefore a ferrous material for 

Code purposes. 

 

A different opinion is that the reference to “ferrous” metal in Rule 094B3c (and, for that 

matter, Rule 094B3b) is meant to encompass the types of corroding metals mentioned in 

Rule 094B2a for which an increased diameter is required: iron, zinc-coated steel, and 

steel. Stainless steel, on the other hand, is listed among the materials in Rule 094B2a for 

which a smaller diameter is permitted, along with copper-clad and stainless-steel-clad. By 

parallel, then, the required thickness for stainless steel plates should likewise be in line 

with that for non-ferrous metals. It is further suggested that stainless steel, being a 

relatively high-value material, would rarely be buried in the traditional plate or strip 

ground installation, for which either copper or iron would often be used: copper for ease 

of connection and longevity, or iron for economy. Or, in short, the use of a stainless steel 

plate wasn’t thought of in developing Rule 094B3c. On the premise that the ferrous vs. 

non-ferrous distinction is based solely on corrosion concerns, it is argued that the 

distinction between ferrous  and non-ferrous  material was drawn on the   assumption that  

 

 



 

3 

Copyright © 2012 IEEE. All rights reserved. 

 

 

 

all ferrous material is subject to corrosion to which stainless steel is resistant; therefore, 

that rules for non-ferrous material should apply to stainless steel and similar corrosion-

resistant alloys in this case, and therefore that the minimum required thickness for a 

stainless steel plate ground should be 1.5 mm. 

 

 

Interpretation 

 

The Interpretations Subcommittee has considered the subject Interpretation Request for 

Rule 094B and has developed a consensus report as follows: 

 

Question 1:    

Rule 094B3 is not intended to limit the use of buried wire, strips or plates to areas of high 

soil resistivity or shallow bedrock, or to areas where lower resistance is required than 

attainable with driven rods.  The overall intent of this Rule is to provide criteria for 

essentially equivalent made electrode systems. 

 

Question 2:    

While Rule 094B1 states the desired performance level for all electrode types, it 

recognizes that penetrating the permanent moisture level and being below the frostline 

may not be achievable in all situations.  This Rule does not state that a specific type of 

electrode, such as a driven rod, be used.  The Rule does require, if practical, that the 

electrode system penetrate the permanent moisture level and be below the frostline. 

 

Question 3:    

In general, Rule 094B3c was not intended to treat stainless steel as a “ferrous” metal.  

Stainless steel was not being used for electrodes when the wording was first used in the 

Rule, and the Rule has not been updated.  The intent of Rule 094B3c is to allow non-

corrosive (nonferrous) metal electrodes to be thinner than corrosive (ferrous) electrodes.  

Consequently, the designer should specify an appropriate non-corrosive type of stainless 

steel if the thinner dimension is used.  Note that for all types of grounding electrodes, use 

of metals with appropriate corrosion-resistance properties is necessary to ensure long 

service life. 
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