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Interpretation 
 

Section 235. 
Clearance for wires, conductors, or cables carried on the same 

supporting structure 
 

 
Rule 235C1a  Vertical clearance between line conductors -- Basic clearance  
   for conductors of same or different circuits -- Between supply  
   lines of the same or different circuits – Table 235-5 
   (2007 Edition, pages 137, 151) 
 
Rule 235E1  Clearances in any direction from line conductors to supports,  
   and to vertical or lateral conductors, span, or guy wires   
   attached to the same support -- Fixed supports – Table 235-6 
   (2007 Edition, pages 140, 155) 
 
(15 November 2011) IR560 
 
 
Question: The picture below shows one 12.47 kV circuit with under-hung normally open 
disconnect switches with another 12.47 kV under-build circuit on the same structure. 
Which rule (235Ca or 235E1) applies to the required vertical clearance from the under-
build conductor to the ends of the open disconnect switches? 
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Discussion: It is not clear in the NESC whether the open disconnect switch blades are 
considered to be line conductors and there is no definition of vertical conductor in the 
NESC so it is not clear if we can treat the switch blades as vertical conductors even 
though the disconnect blades are certainly hanging in a vertical position. If we abide by 
235C1a (Table 235-5), we are required to have a vertical separation of 16 inches 
(assuming the two circuits are in phase with each other). If we abide by 235E1 (Table 
235-6), we are only required to have a vertical separation of 6 inches. The answer to this 
question will determine whether or not we are in violation of the NESC clearance 
requirements on this structure. 
 
 
Interpretation 

The Interpretations Subcommittee has considered the subject Interpretation Request for 
Rule 235C1a and Rule 235E1 and has developed a consensus report as follows: 
 
“This interpretation is based on two circuits in phase with each other, as stated by the 
requestor. The utility is responsible for ensuring that circuits are in phase or for 
determining the applicable voltage between conductors in other switching situations. The 
switch blade in subject installation is considered to be a vertical conductor for clearance 
purposes when the blade is open. Consequently, Rule 235E1 and Table 235-6 apply. The 
clearance requirement from the under-built line conductor to the open switch blade is 6 
inches since the voltage to be used for this determination is phase-to-ground or 7.2kV, 
because the phase relationship from the switch blade to the line conductor is essentially 
zero. Note that this clearance is required in any direction; it is not limited to a vertical 
clearance. 
 
Similarly, the switch blade when closed is a lateral conductor and the same 6-inch 
clearance is required. Because this clearance is required with the blade in any position, 
the general answer to your question is: ‘Rule 235E1 and Table 235-6 apply in subject 
case. A 6-inch clearance in any direction is required between the under-built line 
conductor and all possible positions of the switch blade (open, closed, and all 
intermediate positions between open and closed).’ 
 
Note that Rule 235C1a and Table 235-5 specify vertical clearances between line 
conductors. Rule 235C1a does not apply in this case because the switch blade is not a line 
conductor.” 
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